اولین فاکتور زیبایی هر انسان صورت آن است. حفظ جذابیتهای ظاهری همیشه یکی از دغدغههای انسان بوده و از آن جایی که صورت اولین چیزی هست که در معرض دید قرار میگیرد، اگر لکی در آن باشد باعث کاهش اعتماد به نفس در فرد میشود. به همین ترتیب تلاش بر آن است تا پوستی شفاف و سالم را داشته باشیم. در مسیری که از پوست خود مراقبت میکنیم ممکن است لکهایی به دلایل مختلفی روی صورت ایجاد شوند که برای درمان آنها باید اقدامات لازم را انجام دهیم. در این مطلب سعی داریم انواع لک صورت و همچنین دلایل ایجاد بر صورت و راههای درمانی آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع لک های صورت را بیشتر بشناسیم
لکها روی پوست صورت دارای اشکال متفاوت و مختلفی هستند که برخی از آنها روی صورت بیشتر افراد جامعه دیده میشوند. در زیر به رایجترین لکهای صورت اشاره خواهد شد و هر کدام از آنها را به اختصار توضیح خواهیم داد.
لک اسکار
یکی از انواع لکهای صورت اسکار است که روی سطح پوست باقی میماند. این لکها زمانی در سطح پوست صورت اتفاق میافتند که لایه درم (لایه بسیار عمیقی بوده که مویرگها، غددهای عرق، عصب و فولیکولهای مو در آن قرار دارند) آسیب ببیند. به طور کلی هر آنچه که باعث باز شدن پوست شود، میتواند منجر به ایجاد اسکار در صورت بشود. لک اسکار معمولا به رنگ بنفش، قرمز یا قهوهای بوده که معمولا بعد از چندین ماه از بین میرود یا کمرنگتر میشود. از جمله عواملی که در ایجاد این عارضه پوستی موثر هستند میتوان به جای جوش، زخم، بریدگی و… اشاره کرد.
لکههای ملاسما
این نوع لک بیشتر در دوران بارداری ایجاد میشود و ریشه هورمونی دارد؛ بنابراین ممکن است با تغییرات هورمون در بدن فرد، این لکها نیز ایجاد شوند. رنگ لکههای ملاسما در صورت قهوهای است و باعث تیرگی پوست میشود.
لکههای پیری یا کبدی
لکهای پیری بیشتر در افرادی که سن آنها بالای ۵۰ سال است دیده میشود، اما گاهی این عارضه پوستی در جوانان نیز ایجاد میگردد. این نوع لکهها بسیار صاف و کوچک هستند که ممکن است در هر نقطهای از بدن ایجاد شوند. لکههای پیری یا کبدی معمولا به رنگ قهوهای، خاکستری یا مشکی دیده میشوند.
آکنه
از دیگر انواع لکهای صورت میتوان به آکنه اشاره نمود. معمولا در دوران بلوغ و سنین جوانی جوشهای زیادی روی صورت فرد ظاهر میشود که انواع مختلفی از جمله جوش سرسیاه، جوش قرمز، جوش زیر پوستی و… دارد. این جوشها به دلایل دیگری نیز در سطح پوست ایجاد میشوند که بعد از مدتی به لک تبدیل شده و روی پوست باقی خواهند ماند.
لکههای ژنتیکی
قطعا با خانوادههایی مواجه شدهاید که دارای لکهای شبیه به هم هستند. این گونه لکها ژنتیکی بوده و بسته به ژنتیک فرد دارای شکلهای مختلفی هستند؛ همچنین رنگ لکهای ژنتیکی معمولا قهوهای است.
لک موی زیر پوستی
گاهی استفاده از موچین یا تیغ برای برداشتن موهای صورت باعث میشود موها به داخل پوست رشد کنند. در این اتفاق برجستگیهای قرمز رنگی در سطح پوست ایجاد خواهند شد که بعد از مدتی به لک تبدیل میشوند؛ همچنین لمس این جوشها باعث ناراحتی و درد در فرد میشود.
شایع ترین دلایل ایجاد لک روی صورت
بیشک پدید آمدن هر لکه جدیدی در صورت میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که باید زیر نظر پزشک متخصص بررسی شود. در زیر لیستی از دلایل ایجاد لک روی صورت را شرح خواهیم داد
قرار گرفتن در معرض نور خورشید
شاید وجود خورشید و نور آن برای بدن انسانها مفید باشد، اما قرار گرفتن به مدت بسیار طولانی یا پشت سر هم در زیر نور خورشید، میتواند به پوست فرد آسیبهای جدی را وارد کند. زمانی که پوست انسان در معرض نور خورشید قرار میگیرد اشعه فرابنفش خورشید، سلولهای تولیدکننده ملانین را تحریک نموده و آنها را فعال میکند؛ به همین ترتیب ملانینها رنگدانه زیادی را تولید میکنند و باعث ایجاد تیرگی در پوست میشوند. این ملانینها به شکل کک و مک، خال، ملاسما و… در پوست دیده میشوند.
رژیم غذایی نادرست
رژیم غذایی نامناسب میتواند تاثیر بسزایی بر پوست صورت و لکهای آن بگذارد. به عنوان مثال مصرف محصولات لبنی و مصرف بیش از حد چربی میتواند آکنه را تشدید کند؛ از این رو باید رژیم غذایی سالم و درستی را داشت تا باعث ایجاد لکه در صورت نشود.
عفونتهای باکتریایی و ویروسی
عفونتهای باکتریایی نیز باعث به وجود آمدن بافت اسکار در صورت میشوند که از بین بردن آنها کار بسیار زمانبری خواهد بود. از عفونتهای باکتریایی میتوان به ایمپتیگو اشاره نمود. تبخال و آبله مرغان جزء عفونتهای ویروسی هستند که باعث ایجاد تاول بر پوست صورت میشوند؛ سپس بعد از مدتی لکههایی را از خود به جایی میگذارند.
تغییرات هورمونی بدن
گاهی هورمونهای بدن تغییر کرده و آندروژنها به سطح بالایی میرسند که باعث ایجاد آکنه در صورت میشود. این نوع آکنهها در اثر تغییرات هورمونی مانند: دوران بلوغ و دوران قاعدگی به وجود میآیند؛ همچنین هورمون برخی افراد نیز به هنگام بارداری و یائسگی تغییر میکند که میتواند منجر به تشدید شدن عارضه پوستی گردد.
مراقبت غلط از پوست
اگر محصولی متناسب با پوست صورت نباشد قطعا به پوست آسیب وارد میکند؛ همچنین باعث ایجاد لک بر پوست میشود. به همین ترتیب باید از محصولاتی که خشن یا دارای رنگ و عطر نیستند، استفاده نمود؛ زیرا ممکن است پوست را خشک کنند. زمانی که پوست خشک شود چربی زیادی را تولید میکند؛ سپس باعث ایجاد لکهایی در صورت میشود. باید از محصولات و آبرسانهای بسیار ملایم برای پاکسازی پوست خود استفاده کنید.
از دیگر دلایل ایجاد لک بر صورت میتوان به مصرف برخی از داروها اشاره نمود که بر هورمون بدن فرد تاثیر گذاشته و لکهایی را در صورت ایجاد میکنند؛ همچنین استرس میتواند سلامت پوست را به خطر بیندازد و باعث ایجاد آکنه در صورت شود.
راه های درمانی لک صورت
قطعا جای زخم، آکنه، اسکار و … میتوانند بافت طبیعی پوست صورت را بهم بزنند؛ همچنین باعث تیرگی صورت فرد میشوند. راههای درمانی بسیاری جهت از بین بردن لکهای صورت وجود دارد که باید زیر نظر پزشک متخصص و با بهترین دستگاهها انجام شود. در زیر به چندین راهکار برای از بین لکهای صورت اشاره خواهیم کرد.
لایه برداری شیمیایی
معمولا برای از بین بردن لکهایی چون کک و مک و لکههای قهوهای پوست، از این روش استفاده میشود. در این روش درمانی از چند نوع اسید ملایم، متوسط و عمیق استفاده میگردد. در این روش محلول شیمیایی روی پوست صورت قرار گرفته و لایههای خارجی پوست را حذف مینماید؛ سپس پوست جدیدی شروع به رشد میکند و در واقعپوست صاف شده و چین و چروک کمتری مشاهده میشود. لایه برداری شیمیایی پوست صورت، باید به طور منظم و با فاصله زمانی مناسب انجام بگیرد تا پوست زمان کافی را برای ترمیم داشته باشد؛ همچنین نتیجه مثبت بدهد. موادی که در لایه برداری شیمیایی استفاده میشود شامل بتا هیدروکسی اسید، لاکتیک اسید، آزالئیک اسید، آلفا هیدروکسی اسید، سالیسیلیک اسید، ماندلیک اسید و گلیکولیک اسید است.
کرایوتراپی
در این روش سلولهای پوست توسط دستگاه منجمد میشوند و به آنها آسیب وارد میشود. بعد از مدتی پوست ترمیم شده و رنگ آن بسیار روشن میگردد. ناگفته نماند که این راه درمانی بیشتر برای لکههای پیری استفاده میگردد. این روش کمی دردناک خواهد بود، اما به سرعت روی پوست جواب میدهد و بسیار عالی عمل میکند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی حتی قادر به حذف لکههای بسیار قدیمی است. در این روش، لیزر ملانین موجود در پوست را هدف میگیرد؛ سپس پالسهای نور را به جهت حذف و تخریب لکههای پوستی برای رنگدانههای ایجاد شده، ارسال میکند. رنگدانهها بعد از دریافت پالسها سریعا تخریب و خرد میشوند. به همین ترتیب رنگدانهها به علت گرما به ذرات بسیاری ریزی تبدیل شده و بعد از رشد پوست، آنها نیز دفع میشوند. برای از بین بردن لکهها با این روش، ۴ تا ۵ جلسه کافی خواهد بود.
راهکارهای بسیاری برای حذف لکههای صورت وجود دارد که بسته به نوع لک باید راه درمان را پیدا نمود. از دیگر راههای درمان لک صورت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مزوتراپی
- میکرودرم آبریژن
- لیزر Co2
- فتوشاپ پوست
- میکرونیدلینگ
- دارو درمانی
- میکرودرم ابریشن
هیدرودرمی کردن لک های صورت
هیدرودرمی کردن صورت همان آبرسانی پوست است که با حذف لایههای مرده روی پوست، صورت را شفاف و شادابتر از قبل میکند. در این روش، دستگاه سطح خارجی پوست را پاکسازی کرده و بعد از آن سرمهای مخصوصی به پوست زده میشود که وارد لایههای زیرین پوست میشوند. سرمهایی که در این روش استفاده میگردد برای درمان جوش، آکنه، لکههای پیری و… بسیار عالی هستند. از مزایای هیدرودرمی کردن صورت میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تمیزکنندگی عمیق پوست
- آبرسانی و مرطوبسازی
- بدون درد و خطر
- ایجاد پوست نرم و با لطافت
- از بین بردن لکهای ناشی از آفتاب سوختگی
- حذف چین و چروکهای پوست
- نتیجه مثبت در همان جلسه اول
سخن پایانی
همانطور که بیان شد پوست صورت فاکتور بسیار مهمی در زیبایی به شمار میرود که باید بسیار مراقب آن بود؛ همچنین به آن رسیدگی کرد تا دچار تیرگی نشود. اگر به هر دلیلی روی صورت خود لکهای قدیمی دارید یا به تازگی پوست شما دچار تیرگی و لک شده است، میتوانید به کلینیک آراکام جهت پاکسازی و شفاف کردن پوست خود مراجعه کنید. با وجود پزشکان متخصص در زمینه پوست و مو در کلینیک آراکام دیگر نگران لکهای صورت خود نباشید؛ چرا که این مجموعه دارای مجهزترین و پیشرفتهترین دستگاههای روز دنیا است که میتواند لکهای ایجاد شده در صورت شما را به طور کامل حذف کند.